Zmena technickej úrokovej miery sa dotkne kapitálového poistenia

10.12.2013 Bratislava

Bratislava 9. decembra (TASR)- Od 1. januára 2014 sa v zmysle opatrenia Národnej banky Slovenska (NBS) znižuje maximálna technická úroková miera (TÚM) na 1,9 %. Poisťovne upozorňujú, že táto zmena sa dotkne kapitálového životného poistenia, ale aj všetkých rezervotvorných rizík. Teda tých rizík, ktoré sú spojené s úrazom aj chorobou. "Pre klientov to znamená, že ak budú chcieť mať rovnakú poistnú sumu ako za súčasných podmienok, budú musieť platiť viac," približuje hovorkyňa poisťovne Generali Lucia Makayová.

TÚM vyjadruje, aké percento zhodnotenia svojich technických rezerv môže poisťovňa svojim klientom dlhodobo garantovať. "Po jej znížení už poisťovňa nebude môcť pripisovať k rezervám klientov také sumy ako doteraz. Nová TÚM bude platiť pre všetky poistenia uzatvorené po 1. januári 2014. Nakoľko sa pre zmluvy uzatvorené pred týmto dátumom nič nemení, odporúčame klientom využiť príležitosť poistiť sa za aktuálnych podmienok," dopĺňa Makayová. Ako príklad uvádza, že ak si klient v Generali uzavrie kapitálové životné poistenie ešte v tomto roku a bude platiť mesačné poistné vo výške 40 eur, môže na konci poistnej doby pri TÚM 2,5 % dosiahnuť garantovanú sumu vo výške 20.265 eur. Ak si však rovnaké poistenie uzavrie po 1. januári 2014, na konci poistnej doby bude mať na účte o vyše 2500 eur nižšiu sumu, alebo si bude musieť primerane zvýšiť mesačné poistné.

Poisťovne zároveň potvrdzujú, že záujem klientov o uzatvorenie kapitálového životného poistenia v súčasnosti rastie. "Zaznamenali sme mierny nárast záujmu klientov. Samozrejme klientom odporúčame, aby si životné poistenie uzatvorili ešte dokonca tohto roka a teda za výhodnejších podmienok," potvrdila hovorkyňa poisťovne Kooperativa Erika Barkolová. Záujem o uzatvorenie poistenia za súčasných podmienok majú aj klienti Allianz-Slovenskej poisťovne. "Potenciálni klienti, ale aj súčasní klienti, ktorí si chcú rozšíriť svoje poistné krytie, majú záujem o uzavretie poistenia za súčasných výhodnejších podmienok najmä po prepočítaní rozdielu, ktorý vznikne pri porovnaní súčasnej a novej TÚM," dodáva hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.
 

Vyberte región